Zöldséges receptek

Brokkolis- póréhagymás főzelék
 
Hozzávalók: 2 poréhagyma, 60 dkg brokkoli apró rózsákra szedve, 2 ek olivaolaj vagy vaj, 1 tk zsír, só, bors, 1 gerezd fokhagyma.
                     A brokkoli rózsákat, és a szár lágyabb részét 1 cm-es darabokra vágjuk. A felét sós vizben megfőzzük épp csak annyi vízzel, hogy félig ellepje. A zsíron, vagy vajon megpároljuk a póréhagymát és a brokkoli másik felét. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, és lassú tűzön saját levében 10 perc alatt készre pároljuk. A vízben főtt brokkolit pürésítjük, összekeverjük a darabossal, kicsit összeforraljuk. Melegen tálaljuk.
 
Forrás: Paleolit szakácskönyv
 
 
Töltött kelkáposzta
 
Hozzávalók: kb. 1,5 kg kelkáposzta 
                        50 dkg darált hús, 
                        10 dkg egész apróra vágott kelkáposzta (rizs helyett), 
                        10-15 dkg gomba apróra vágva, vagy reszelve, 
                        1 közepes hagyma apróra vágva, 1-2 cikk fokhagyma,
                        2 evőkanál szezámmag, 1 tojás, 
                        fűszerek: paprika, bors, só, majoranna
                        2 dl Cocomas (Kókusztej sűrítmény), 10 dkg sajt
 
 
 
Elkészítés: 
12 db levelet levágtam, kivágtam a vastag erezetet, majd sós vizben félpuhára főztem. Közben összekevertem a többi hozzávalót, a maradék kelkáposztát újnyi vastagra vágtam, egy kizsírozott jénai tálba tettem, sóztam, majorannával megszórtam.
 A levelekbe betöltöttem a húsos tölteléket, szépen egymásmellé fektetve elrendeztem, és kevés vizet aláöntve előmelegített                 sütőbe tettem letakarva.
 30 perc után levettem a tetejét a Cocomast kevés vízzel higítottam, ráöntöttem a tetejére, megszórtam a sajttal, és még 15 percig sütöttem.
Szerintünk nagyon finom lett!
 
 
Pizzakorongok ( Kiskegyed Diéta)
 
Ígéretesnek tűnik, még nem próbáltam, de meg fogom csinálni!
Hozzávalók:
50 dkg karfiol ( tisztított súly), 5 tojás, 1 gerezd fokhagyma zúzva, só, bors, 1/2 tk oregáno-bazsalikom-kakukkfű, 3 ek olívaolaj, 5 dkg kókuszliszt, egy 8 cm-es kerek kekszkivágó forma.
Feltét: 1 ek kókuszzsír, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma zúzva, 3 dl paradicsomszósz, só, bors, pici eritrit, paradicsomkarikák, gomba, néhány szem olajbogyó szeletelve, 10 dkg reszelt parmezán, vagy egyéb hosszan érlelt sajt.
 
A karfiolt aprító gépben egészen finomra daráljuk. Az állaga olyan legyen, mint a zsemlemorzsának. Hozzáadjuk a tojásokat, a fokhagymát, fűszereket, az olívaolajat, a kókuszlisztet, és mindezt egyneműre keverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a formát, egy kis halmot teszünk a karfiolos keverékből, és szépen egyenletesen lappá nyomkodjuk úgy, hogy teljesen kitöltse a kört. A formát óvatosan lehúzzuk róla, készítjük a következőt, míg el nem fogy az alapanyag.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
 
Közben elkészítjük a feltétet. A kókuszzsíron megfuttatjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát,a paradicsomszószt, fűszerezzük. Összeforraljuk, megkenjük vele az elősütött korongokat, a tetejükre gomba-paradicsom szeleteket-olajbogyót teszünk, megszórjuk sajttal, s további 10 percre visszatoljuk a sütőbe.