Kenyér receptek

Ha már megsütöttünk pár kenyeret, nyugodtan variálhatunk. Ahány féle lisztből csináljuk, mind másféle lesz!

 

"Fehér" kenyér

Mi tagadás, a kenyér szinét meg kell szokni! Hol barna, hol zöld attól függően, hogy milyen liszt dominál benne. Kiderült, hogy a lányomat ez zavarta, kérdezte, "fehér" kenyeret nem tudok csinálni?

Ez lett az!

Hozzávalók: 

10 dkg mandula liszt, 10 dkg zabliszt, 10 dkg kókusz porítva, 5 dkg kókuszliszt, 2 dl víz, 1,5 ek pszillium,  5 tojás, 1 kk szódabikarbóna, 2 kk almaecet, 1 kk só.

A hozzávalókat külön-külön összekeverem, majd elegyítem. Kivajazott jénai tálba teszem, megformázom, bevagdosom, és 200 ¤ előmelegített sütőben 10 percig sütöm, majd leveszem 180 ¤. 50 perc alatt kész.

Megmértem, 70 dkg lett a megsült kenyér. A kép nem az enyém, de kb így nézett ki!

 

 

"Na végre jó kenyér"! 

Ezt egy kicsit meg kell magyaráznom! Aki nagyon szereti a kenyeret, biztos azt fogja mondani egy ideig, hogy ezek nem JÓÓÓ kenyerek. Az biztos, hogy nem a megszokott, friss,meleg kenyérillat csapja meg az orrunkat sütéskor, ez hiányozni fog.

 A maglisztektől, és az élesztő hiányától  nem lesz foszlós, kívánatos a kinézete sem, de meg lehet szokni a barna, zöld színt is. Tehát így indulj neki, hogy ez egy szükséges valami, ami helyettesíti azt, amit nem ajánlatos ennünk. Ezek egy idő után már nem jelentenek gondot.

Viszont úgy látszik, lehet rajta segíteni.

Abból indultam ki, hogy valamikor itthon sütöttem a kenyeret, és nekünk a legjobban az ízlet, amibe zöldfűszert, vagy magot tettem, pl vágott diót.

Ma kelkáposzta volt itthon, és míg az ebéddel foglalkoztam, kiderült kenyeret is kell csinálnom. 

Innen jött az ötlet, mi lenne, ha zöldfűszer hiányában tennék egy kevés összevágott kelkáposztát a kenyérbe! 

Szerintem az eredmény NAGYON JÓ lett! Lehet, ez egy kis nosztalgia is, mert emlékszem gyerekkoromból, Nagymamám úgy sütötte a kenyeret, hogy a kenyér alá káposzta levelet tett, és így tette a kemencébe. Megvédte az alját a hamutól, és valami fenséges illatot adott a kenyérnek sülés közben!

 

Hozzávalók:  4 tojás, 2 ek utimagfű 2 dl vizben elkeverve, 1 kk só, 1 kk szódabikarbóna, 2 kk almaecet. 4-4 ek  tökmag, lenmag és zabliszt, 2 ek szezámmag, 5 dkg kelkáposzta apróra vágva, mint a petrezselyem, köménymag, szerecsendió ízlés szerint. 

Előmelegített sütöben 40-45 perc alatt kisül. Sokkal finomabb lett, mint eddig bármelyik.

 

 

Mandula lisztből

 

Hozzávalók: 
20 dkg őrőlt mandula, vagy mandula liszt, 5 ek zabliszt, 4 tojás, 1/2 tk só, 1/2 tk szódabikarbóna, 1/2 tk almaecet, 1 ek utimagfú (Pszillium). Jól összekeverjük. Sűrű massza kell legyen.
 
Megformázzuk, 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd 180 -on még 30 percig.( Tűzpróba)
 
 

Négymagos kenyér

 
Hozzávalók: 5-5 dkg napraforgó, lenmag, kendermag, tökmagliszt, 10 dkg zabliszt, 1-1 ek napraforgó és tökmag, 1/2 csomag sütőpor, 1 kk só, 1 ek Utimaghéj ( Pszillium), kb 2 dl víz, 3 tojás, szerecsendió ízlés szerint.
 
Jól összekeverve kizsírozott tepsibe tesszük, tetejére szórjuk a magokat, bár én bele tettem, mert nekem mindég lepereg később, így meg benne van.
 
180 fokon tűzpróbáig sütjük, kb 40 perc.
 
 
Napraforgómagos

 

Hozzávalók:

20 dkg napraforgómag liszt, 2-2 ek tökmag liszt és zabliszt, 1 ek utimaghéj 1 dl vízben elkeverve, 2 tojás, 1 kk só, 1 kk sütőpor, kakukkfű, bazsalikom, oregánó, 2 ek napraforgó mag. 

Ha sűrű tehetünk bele még vizet, félkemény, formálható masszának kell lennie. Azért nem tudom pontosan meghatározni, mert mikor milyen liszttel egészítem ki, annyi variáció. A videóban látni, milyennek kell lennie, egy kis gyakorlással már szemre tudni fogjuk.

Kizsírozott formába tesszük, előmelegített 180 ¤ sütőben 45 perc alatt megsül. ( Tűpróba)

 

Gyors fehérkenyér

 

Hozzávalók 2 személyre:

(Mezei Elmira receptje alapján)

  • 3 db tojás
  • 3 dkg mandulaliszt
  • 3 dkg szezámliszt
  • 3 dkg bolti kókuszliszt átszitálva
  • 1 kk. csapott só
  • 2 dl víz
  • 1/2 kk. szódabikarbóna
   
Előkészületi idő: 5 perc

Sütési idő: 30 perc
Elkészítés:

A száraz alapanyagokat összekeverem. A tojást felverem a vízzel és habverővel elkeverem a száraz és nedves alapanyagokat,egynemű massza legyen. Előmelegítem a sütőt 180 fokra. A sütőpapírral bélelt kenyérformába teszem a masszát és kb. 30 percig készre sütöm. Kiszedem a sütőpapírt lehúzom róla, rácson kihűtöm.